צפייה בטלוויזיה גורמת לפסימיזם כלכלי במרכז האוניברסיטאי אריאל

מחקר אקדמי שנערך על-ידי צוות חוקרים בראשות פרופ' אמיר חצרוני מבית הספר לתקשורת במרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון, בדק את הקשר בין צפייה בטלוויזיה לציפיות שיש לאנשים בקשר למצב הכלכלי - גם שלהם (רמת המיקרו) וגם של המדינה (רמת המקרו).

אהבת? שתף ב:


 

 

המחקר, שנעשה בשיתוף עם ד"ר זכי שפר, מומחה לניהול אסטרטגי בחוג לכלכלה וניהול במרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון ופרופ' אורי בן ציון, מומחה למימון ולכלכלה התנהגותית בחוג לכלכלה באוניברסיטת בן-גוריון, מתבסס על סקר של 350 תלמידי MBA מאוניברסיטאות ומכללות שמילאו שאלונים אשר מדדו את כמות הזמן השבועית שהם מקדישים לצפייה בטלוויזיה ולצריכת מדיה (קריאת עיתונים, גלישה באינטרנט, עיון בעיתונים כלכליים) ואת הציפיות שיש להם בקשר למצב הכלכלי בשנה הקרובה.

 

נמדדו גם גורמים נוספים אשר יכולים להשפיע על ציפיות כלכליות - כגון אמון בממשלה, אמון במדיה, משתנים סוציו-דמוגרפיים והערכת המצב הכלכלי בהווה. המחקר הוצג בכנס המדעי היוקרתי של האגודה הבינלאומית לחקר התקשורת ((ICA – International Communication Association שנערך החודש בסינגפור.

 

ממצאיו העיקריים של המחקר מצביעים על כך שישנו קשר עקבי ויציב בין צפייה בטלוויזיה לפסימיזם כלכלי. כמו כן, ככל שאנשים צופים יותר בטלוויזיה הם נוטים יותר – כאשר הם נשאלים על מצבם האישי – להסכים עם משפטים כגון "במהלך השנה הקרובה – אני אשקע בחובות" ולא להסכים עם משפטים כגון "במהלך השנה הקרובה – המשכורת שלי תגדל". ככל שאנשים צופים יותר בטלוויזיה הם נוטים יותר – כאשר הם נשאלים על מצבה של המדינה – להסכים עם משפטים כגון "במהלך השנה הקרובה – תגדל האבטלה במדינה", ולא להסכים עם משפטים כגון "במהלך השנה הקרובה – הבורסה תעלה בצורה משמעותית". בנוסף נמצא כי אין קשר בין צריכת מדיה שאינה טלוויזיונית (עיתונים, עיתונים כלכליים, אינטרנט) לציפיות כלכליות.

 

פרופ' חצרוני מסביר את הממצאים: על צפייה בטלוויזיה ופסימיזם - "אמנם זהו המחקר הראשון שבודק את הקשר בין צפייה בטלוויזיה לפסימיזם כלכלי, אבל צריך לפרש את התוצאות בהקשר הרחב יותר של הקשר בין צפייה בטלוויזיה לשביעות רצון נמוכה מן החיים והשקפת עולם פסימית-דיכאונית".

 

על המשמעות של פסימיזם כלכלי: "אנשים שמצפים שהמצב הכלכלי יילך ויידרדר ישקיעו את כספם בחסכונות סולידיים וימעטו לרכוש מוצרים לא חיוניים. לאורך זמן, התנהגות כזו יכולה לתרום את חלקה למיתון כלכלי בגלל הירידה בצריכה".
על גודלו של הקשר בין צפייה בטלוויזיה לפסימיזם כלכלי: "ההשפעה של צפייה בטלוויזיה על ציפיות כלכליות אינה אדירה, אך היא יציבה, ונשמרת גם כאשר לוקחים בחשבון משתנים נוספים.

 

השפעת הצפייה בטלוויזיה על ציפיות כלכליות לעתיד חלשה יותר באופן משמעותי מההשפעה של הערכת המצב הכלכלי בהווה אך היא חזקה יותר מההשפעה של משתנים סוציו-דמוגרפיים כגון מין, גיל ואפילו הכנסה".

 

למה מעודדת הטלוויזיה פסימיזם כלכלי? לכאורה, ה-happy ending שמאפיין רבים מהסרטים והסדרות אמור לגרום לאנשים לגבש תפיסת עולם אופטימית. זה לא קורה – אולי בגלל שאנשים מודעים ל"בלופים" מהנוסח ההוליבודי, ואולי גם כי צפייה בטלוויזיה היא פעילות שמושכת אליה אנשים בודדים שנוטים לדיכאון ופסימיזם.

 

מעניין שדווקא לקריאת עיתונים כלכליים, שניתן היה להניח כי תשפיע על הציפיות הכלכליות של הקוראים, אין השפעה – אולי בגלל שהעיתונים יותר ריאליסטיים מהטלוויזיה, ולכן אנשים מפתחים חסינות ביחס להשפעתם.

 

אולי יעניין אותך גם

בעקבות המלחמה, מהן ההחלטות לגבי פתיחת שנת הלימודים האקדמית?

מאת: , 25/10/2023
בעקבות המלחמה, החליטו במל"ג לדחות את פתיחת שנת הלימודים תשפ"ד, ובמקביל הכריזו על הקלות וסיוע לסטודנטים משרתי מילואים. לכתבה המלאה >>

מה למדו האנשים ששינו את ההיסטוריה?

מאת: , 5/1/2023
הם ידועים כנשים ואנשים ששינו את פני ההיסטוריה, אבל גם הם היו פעם סטודנטים שניווטו את דרכם בעולם האקדמי והמקצועי. מה למדו מי ששינו את העולם? לכתבה המלאה >>

אילו המצאות ששינו את העולם פותחו על ידי סטודנטים?

מאת: , 8/11/2022
אולי לא ידעתם, אבל כמה מההמצאות המהפכניות ביותר בהיסטוריה החלו את דרכן בין כתלי מוסדות אקדמיים. הנה כמה פיתוחים של סטודנטים ששינו את העולם. לכתבה המלאה >>

5 טעויות שכל סטודנט עושה במהלך התואר - ואיך להתמודד איתן

מאת: , 18/10/2022
מהן הטעויות הכי נפוצות של סטודנטים בזמן הלימודים? למה הן קורות? ואיך אפשר להתמודד איתן וגם לקחת את התובנות האלה הלאה, לחיים שאחרי התואר? הכל על טעויות בזמן הלימודים. לכתבה המלאה >>

מה כדאי לדעת לפני תחילת שנה א`?

מאת: , 13/10/2022
התחלות חדשות הן תמיד מפחידות, והיום הראשון של שנה א' יכול להיות מלחיץ ומלא אי ודאות. עם קצת הכנה מראש, אפשר להגיע מוכנים וגם להצליח. הנה כמה דברים שכדאי לדעת לפני היום הראשון בקמפוס. לכתבה המלאה >>

סטודנטים מספרים איך זה ללמוד במכללת ספיר

מאת: , 16/11/2021
סטודנטים מספרים על המכללה האקדמית ספיר - מה הם באמת חושבים על התואר, הקמפוס, המרצים והאווירה אחרי השיעורים? לכתבה המלאה >>


לכל כתבות המגזין
כתבות אחרונות
עדכונים אחרונים באתר
חדשות ועדכונים
עכשיו בפורום
מלגות חדשות
ימים פתוחים