חדשות מהקמפוס

מיליון נפטרים בעולם, 16,000 נדבקים מדי יום, כ-4,000 נשאים בישראל, 600 נפטרים. משרד הבריאות ערך השבוע בקמפוסים ברחבי הארץ בדיקות דם לגילוי נשא ה-HIV. מעבר לכל בדיקה וטיפול, מעודד המשרד את תרבות ההסברה והגברת המודעות וממליץ על שימוש בקונדום.
מיוחד לשבוע הבינלאומי למלחמה באיידס.

אהבת? שתף ב:


 

מי לא מכיר את הסיטואציה הבאה: מכירים מישהו, יש משיכה, המשיכה הזו מתממשת במוקדם או במאוחר, ואת או אתה מוצאים את עצמכם רגע לפני החדירה. אז מה, עכשיו קונדום? (הוא בכלל בארנק שבתיק שבחדר השני) המשפטים שעוברים, במחשבות או בקול, מוכרים אף הם. "אני לא מרגיש כלום עם קונדום", "עם קונדום אין רומנטיקה", "אז מה להפסיק עכשיו באמצע?", "קונדום הורס את כל התחושה", וכמובן איך אפשר בלי "רק הריח של הגומי מוציא לי את כל החשק". אבל התשובה העצובה היא שאי אפשר "בלי", פשוט כי אי אפשר לדעת, אם זו תהיה הפעם שתהרוס לכם את החיים. אז למה בכלל לקחת את הסיכון? לא רק של חייכם ושל הפרטנר, אלא גם של כל העצבנות והלחץ מרגע בדיקת הדם ועד לקבלת התוצאה.

השבוע נערך שבוע מודעות לאיידס באוניברסיטת ת"א. בין התאריכים 1/12/01-3/12/03 התקיימו בדיקות איידס ללא תשלום בקמפוס במרפאת האוניברסיטה, ובאגודת הסטודנטים (חדר 118). במהלך ההפסקות חולקו קונדומים חינם וכן עלוני הסברה. גם באוניברסיטאות אחרות נערכו בדיקות דם וחולק חומר הסברה.

לפי דיווחי ארגון הבריאות העולמי, יותר מ-60 מליון איש בעולם נדבקו בנגיף האיידס. עד כה נפטרו כ-20 מליון. 50% מהנשאים הם הני 15 עד 25. 40% מהנשאים הן נשים. בכל יום נדבקים 16,000 בני אדם באיידס ברחבי העולם. בישראל מאז שנת 1981 ועד היום, דווח למשרד הבריאות על 3,172 נשאים וחולי איידס, מתוכם נפטרו יותר מ-600 חולים. במשרד מעריכים כי כ-800 ישראלים נוספים נושאים את הנגיף, אך אינם יודעים על מצבם ונמנעים מקבלת טיפול תרופתי שיכול לשפר את איכות חייהם ולמנוע את הפצת הנגיף לסביבתם.

רק באמצע שנות ה-90’ הביאה הכרת הנגיף להתפתחות רפואית ולפיתוח תרופות שמעכבות את התרבות הנגיף ומאריכות את חיי הנשאים. כמו כן, ירדה באופן דרמטי ההדבקה באמצעות תרומות דם, שקיים בהן נגיף האיידס. עיקר ההדבקה כיום היא דרך יחסי מין (הטרוסקסואליים והומוסקסואליים כאחד). למרות זאת, איידס אינו מוגדר כמחלת מין. ניתן להימנע מהדבקה על ידי מודעות ושינוי התנהגות. מציאת טיפול שיקטול את הנגיף, עדיין אינה נראית באופק.

מערך ההסברה של הוועד למלחמה באיידס הוקם על מנת להגביר את מודעות הציבור בישראל לדרכי ההדבקות בנגיף ה-HIV וליצירת חברה תומכת ומקבלת. המערך מחויב לצמצם את ממדי מגפת האיידס בארץ ולעודד את הציבור הישראלי על כל מגזריו לאמץ התנהגות מינית בטוחה, ולצד זה לאמץ לקרבו את האנשים החיים עם נגיף האיידס.

ההסברה במהלך שבוע המודעות לאיידס מתמקדת, כאמור, בשני מישורים. האחד מטרתו להגביר את המודעות לדרכי ההידבקות במחלה: בשימוש במחט משותפת, בהנקה, ובעיקר ביחסי מין מלאים ללא קונדום - משום שהנגיף חי בנוזל הזרע ובנוזלי איבר המין הנשי. עיקר ההסברה נעשית אפוא להדגשת חשיבות השימוש בקונדום בכל פעם שמקיימים יחסי מין. הכלל הראשון במין מוגן, על פי עלון ההסברה, הוא לראות בכל שותף למין נשא פוטנציאלי. לכן, חשובה התקשורת בנושא בין השותפים, אפילו ביחסי מין מזדמנים, ובאלה, בכל מקרה, מוטב להשתמש בקונדום. קונדום גם יגן מפני מחלות מין אחרות והריון לא מתוכנן. מעבר לשימוש נכון בקונדום, חשוב לבצע בדיקות איידס הן בשביל לקיים יחסי מין בטוחים עם בן הזוג, והן משום שגילוי מוקדם של הנגיף מאפשר דחייה ואף מניעה של התפרצות המחלה.

המישור השני הוא חתירה ליצירת פתיחות חברתית - חברה שתדע לקבל את הנשאים והחולים כחלק ממנה ללא אותה רתיעה קמאית שנובעת מפחד ומבורות. חשוב להבין, כי דווקא התרופות החדשות, המאפשרות חיים ממושכים עם הנגיף, המאפשרות לחיות איתו כ-’תסמונת כרונית’, יוצרות בעיות חדשות שאלה שנפטרו ממנו במהירות לא הספיקו לעמוד בפניהן. נשאי איידס מנהלים חיים, לימודים, עבודה וזוגיות. אלה מתנהלים בצילן של ’תסמונת הזדקנות’: דלקות פרקים, אוסטרופורוזיס, סרטן ועוד. הסיבוכים הללו לא היו קיימים בעבר, מפני שאנשים עם איידס נפטרו מהר יותר. חמורים עוד יותר הם הסיבוכים החברתיים, אלה שבהביאם לאפלייה ונידוי של הנשאים, רק מנציחים את מצב האיידס בישראל. וכפי שכותב נמרוד בעיתון הוועד למלחמה באיידס: "אלו שעדיין לא נבדקו, מחשש למוות חברתי, יעדיפו לא לדעת את סטטוס ה-HIV שלהם, ומצד שני אלו החיים עם הנגיף רק ייכנסו עמוק יותר לתוך ארון הנשאות".

במרפאות לבדיקות אנונימיות של הוועד למלחמה באיידס אין צורך להזדהות כדי להבדק. תוצאות הבדיקות ניתנות תוך יומיים עד ארבעה ימים מביצוע הבדיקה. מומלץ לבצע את הבדיקה במרפאות לבדיקות אנונימיות של הועד למלחמה באיידס, בבתי חולים, או בכל מרפאה בקהילה, משום שמרפאות אלו ערוכות להתייחס לכל תוצאה ולהציע לנבדקים את הסיוע המתאים. תרומת דם אינה יכולה להחליף בדיקת איידס, בנק הדם אינו ערוך ליידע את התורמים, וזמן רב חולף עד שמקבלים הודעה במקרה של בדיקה חיובית (כלומר שנוגדנים לנגיף נמצאו בדם). ייתכן גם מצב שלא נעשה שימוש במנה והיא כלל לא נבדקה.

בדיקות איידס חינם נערכות בכל ימות השנה במתחם קמפוס בלינסון בפתח תקווה. הבדיקה מבוצעת באופן דיסקרט תוך שמירה מירבית על הפרטיות. ניתן להגיע ללא תאום מוקדם בימים ב’,ג’,ד’ בשעות 11:00-14:00 ובימי ב’ ו-ה’ בשעות 07:00-09:00 במרפאת החוץ בחדר 161. מידע נוסף ניתן לברר בטלפון: 9377377-03. באתר האיידס של משרד הבריאות ניתן למצוא מידע רב לגבי הנגיף, דרכי הדבקות ומניעה, מאפייני המחלה, וכן רשימת מרכזים בבתי-חולים בכל רחבי הארץ המאפשרים ביצוע בדיקות בחינם לגילוי הנגיף.

אולי יעניין אותך גם

בעקבות המלחמה, מהן ההחלטות לגבי פתיחת שנת הלימודים האקדמית?

מאת: , 25/10/2023
בעקבות המלחמה, החליטו במל"ג לדחות את פתיחת שנת הלימודים תשפ"ד, ובמקביל הכריזו על הקלות וסיוע לסטודנטים משרתי מילואים. לכתבה המלאה >>

מה למדו האנשים ששינו את ההיסטוריה?

מאת: , 5/1/2023
הם ידועים כנשים ואנשים ששינו את פני ההיסטוריה, אבל גם הם היו פעם סטודנטים שניווטו את דרכם בעולם האקדמי והמקצועי. מה למדו מי ששינו את העולם? לכתבה המלאה >>

אילו המצאות ששינו את העולם פותחו על ידי סטודנטים?

מאת: , 8/11/2022
אולי לא ידעתם, אבל כמה מההמצאות המהפכניות ביותר בהיסטוריה החלו את דרכן בין כתלי מוסדות אקדמיים. הנה כמה פיתוחים של סטודנטים ששינו את העולם. לכתבה המלאה >>

5 טעויות שכל סטודנט עושה במהלך התואר - ואיך להתמודד איתן

מאת: , 18/10/2022
מהן הטעויות הכי נפוצות של סטודנטים בזמן הלימודים? למה הן קורות? ואיך אפשר להתמודד איתן וגם לקחת את התובנות האלה הלאה, לחיים שאחרי התואר? הכל על טעויות בזמן הלימודים. לכתבה המלאה >>

מה כדאי לדעת לפני תחילת שנה א`?

מאת: , 13/10/2022
התחלות חדשות הן תמיד מפחידות, והיום הראשון של שנה א' יכול להיות מלחיץ ומלא אי ודאות. עם קצת הכנה מראש, אפשר להגיע מוכנים וגם להצליח. הנה כמה דברים שכדאי לדעת לפני היום הראשון בקמפוס. לכתבה המלאה >>

סטודנטים מספרים איך זה ללמוד במכללת ספיר

מאת: , 16/11/2021
סטודנטים מספרים על המכללה האקדמית ספיר - מה הם באמת חושבים על התואר, הקמפוס, המרצים והאווירה אחרי השיעורים? לכתבה המלאה >>


לכל כתבות המגזין
כתבות אחרונות
עדכונים אחרונים באתר
חדשות ועדכונים
עכשיו בפורום
מלגות חדשות
ימים פתוחים