מיני ישראל, כבר היית?

הקיץ מגיע, ועמו מתחילים סיורים חביבים בטבע. בלטרון, לא רחוק מהבית, שוכנת לה ’מיני ישראל’ - דגם מוקטן ו’משופץ’ של מולדתנו האהובה. בינות למבנים ארכיטקטוניים מרשימים ואנדרטאות היסטוריות ולאומיות, ניתן למצוא גם כמה מונומנטים מעט פחות ’ציוניים’. ’מיני ישראל’ - לכבוד סוף השבוע ולתפארת מדינת ישראל!

אהבת? שתף ב:


 
כוח... מי לא רוצה שיהיה לו כוח, שליטה, על הכול ועל כולם? להיות הכל-יכול, לקבל כל מה שאתה רוצה, לגרום לאנשים לעבוד בשבילך, שהמלה שלך תהיה האחרונה והסופית... בילדותנו נותנים לנו כמעט כל מה שאנחנו רוצים ומסכימים לכל גחמה שלנו. היום? היום קצת פחות. "אבא, תקנה לי אוטו", גם בקול הכי ילדותי ובכייני לרוב לא יביא לך אוטו. אפילו כשיוצאים לדייט צריך להתפשר: "אני לא רוצה סיני, אלא איטלקי". לכן, אם אתם לא נמנים עם משפחת אריסון, טראמפ או הילטון, ולאבא שלכם אין רשת מלונות פאר, ואתם לא בלונדינית לוהטת, הסיכוי שלכם לכוח, לשליטה או לקמצוץ הרגשת עליונות, הוא קטן ביותר.
 
 
ולמרות כל הנאמר לעיל, נמצא בישראל המקום המספק הרגשת כוח ועליונות-משהו ולו רק לשעה עד שעתיים. כן-כן, ארצנו הקטנטונת, בנוסף למתנות שהיא מרעיפה עלינו ביום-יום, גם החליטה להפתיע אותנו במשהו קטן נוסף, הקרוי "מיני ישראל".
 
אין כמו לעמוד ליד מטוס "אל-על" באתר דמוי שדה התעופה ולהרגיש יותר גדולים וחזקים מכל "בואינג" אפשרי. ואם אי פעם נדחסתם כמו סרדינים ביד-אליהו (סליחה, 'היכל נוקיה') או באמפי בקיסריה, אתם תשמחו לתצפת על שניהם מלמעלה באותה הרגשת עליונות. רק חבל ש-"משינה" לא מופיעה שם.
 
מבוך ציוני
 
אם עד עכשיו זה נשמע כמו פרסומת לעידוד התיירות, אז לא טעיתם, אני באמת ממליצה לכם לבקר ב-"מיני ישראל". אבל זה בתנאי שעשיתם כמה סיורים במקסי ישראל כמה פעמים.
 
יש כאן אתרים, שאם לא היה כתוב לידם מה זה ואיפה הם נמצאים, אנשים מסביבי - כולל אנוכי - לא היינו יודעים למקם אותם בארץ לעולם. אבל מצד שני, ישנם מקומות שאם אתה לא יודע מה הם, אז אין לך מה לחפש שם. קודם כל, לך בקר בירושלים, ראה את מבנה הכנסת, הכנס ל-"יד ושם", לך לעיר העתיקה ורק אז תחזור למיני. ואם אתם בקטע של הפוך על הפוך, אז תבוא עם פנקס ותרשמו את כל המקומות הלא מוכרים לכם ואז תיסעו לטייל בהם.
 
עכשיו נעזוב את המשרד לעידוד התיירות בישראל ונדבר ת'כלס. "מיני ישראל" בנויה כביכול בצורת מגן-דוד. את זה אפשר לראות על המפה שמחלקים בכניסה. חוץ מזה? בשום דרך אחרת זה בלתי אפשרי. אז בעצם, אתה מסתובב שם כמו בתוך מבוך, מבולבל מתמיד. תל- אביב נושקת לערבה? הגליל זה ליד נתב"ג??? לא ולא! אם אתם באים לשם עם אחים או ילדיכם הקטנים, תעשו לי טובה, תראו להם קודם את מפת ישראל האמיתית, אחרת הם יהיו בטוחים שבין חיפה לתל-אביב יש מרחק יריקה.
 
המפעל החלוצי 'קוקה קולה'
 
בפרוספקט המחולק למבקרים מצוין: "כל הדגמים נבחרו בקפידה בשל חשיבותם ההיסטורית, יופיים הארכיטקטוני, משמעותם הלאומית, וערכם למגוון העדות, הדתות והתרבויות בארץ." האמנם? לפי מה נבחר מלון "דן" באילת? האם כי הוא בעל עיצוב ארכיטקטוני עוצר נשימה, או שיש לו ערך לאומי, דתי או עדתי כלשהו? האם לא תסכימו איתי שמלון "הילטון- מלכת שבא" באילת הוא הרבה יותר מעוצב?
 
ולפי מה נבחרו מפעלי "תנובה" ו-"קוקה קולה" כמייצגים של התוצרת הישראלית? מה, "בשטראוס" היוגורטים פחות טובים, והם לא עומדים בקריטריונים הנוקשים של המקום??
 
התשובה היא ברורה מאליה: ספונסרים. מי שהוציא בוכטה של כסף קיבל "אזכור" אחד, שניים או מיליון ברחבי ה-"מיני". אם תרצו ללכת עם המחשבה הזאת עד הסוף, חפשו שם גם את מלון "דן" התל-אביבי, שיא "הארכיטקטורה" לכל הדעות.
 

 

 
 
אז בעצם מסתבר, שאם במציאות אנחנו לא יכולים לברוח משפע הפרסומות הגלויות והסמויות, גם במקום שאמור לשמש כמוזיאון, זה בלתי אפשרי. ואם יורשה לי ניואנס קטן נוסף בנושא, בין כל ההסתובבויות המבולבלות שלנו שם, נתקלנו בדגם של מוזיאון "אגד". עכשיו, הראשון שיענה נכון על שאלת מיקומו של מוזיאון זה בארץ, יקבל כרטיס כניסה חינם לארץ "בחלומות שלכם"!!! אין מקום כזה ולא היה! אולי בעתיד זה יבנה, כי ב-"מיני ישראל" כנראה יש כמה "חוזי מדינה" או משהו, אחרת איך תסבירו אתר (פרסומי) עתידי?
 
הסורים ייבשו את הירדן
 
ויחד-עם-זאת, למרות הטרוניה העולה מדבריי, המקום בהחלט שווה ביקור ובסך-הכל ניתן להעביר שם טיול קליל, כיפי ונחמד. אתה מסתובב בין האתרים השונים, מנסה להיזכר אם היית שם ומה עשית שם, מצטלם וצוחק. "איזה קטן החרמון!", "זה בה"ד 1, רוצה שאני אראה לך את החדר שלי שם?", "פעם ישבתי במסעדה שבמרפסת הזאת של מגדל האופרה"...
 
הדיוק באתרים עצמם די מרשים. כלומר, אם אתם מסתכלים מרחוק, מאחורי הגדר המפרידה, אתם רואים העתק כמעט זהה של המקומות, רק ששוב, ותסלחו לי על השליליות הקיומית שלי, מצאתי פגם, ואף רציני. האם שמעתם שהסורים ייבשו סופית את נהר הירדן? האם זה היה בחדשות בזמן שהייתי בתרדמת חורף או משהו? כי אחרת איך תסבירו את המיצג שעליו רשום נהר הירדן ובו לא זורמת ולו טיפת מים אחת? האם שוב המקימים חוזים את העתיד, או שלפנינו מסר אירוני כלשהו? ודרך אגב, גם מפל הבניאס היה מיובש, וכך גם ים המלח, אבל לידו לפחות היה שלט "בתהליך הקמה". המקום נפתח כבר לפני שנים ואף אחד עד עכשיו לא חשב שמחסורו של ים המלח הוא לא קריטי.
 
נצלו את השבת הקרובה לביקור במיני ישראל בלטרון. זאת לא פרסומת סמויה - זו באמת המלצה.

אולי יעניין אותך גם

בעקבות המלחמה, מהן ההחלטות לגבי פתיחת שנת הלימודים האקדמית?

מאת: , 25/10/2023
בעקבות המלחמה, החליטו במל"ג לדחות את פתיחת שנת הלימודים תשפ"ד, ובמקביל הכריזו על הקלות וסיוע לסטודנטים משרתי מילואים. לכתבה המלאה >>

מה למדו האנשים ששינו את ההיסטוריה?

מאת: , 5/1/2023
הם ידועים כנשים ואנשים ששינו את פני ההיסטוריה, אבל גם הם היו פעם סטודנטים שניווטו את דרכם בעולם האקדמי והמקצועי. מה למדו מי ששינו את העולם? לכתבה המלאה >>

אילו המצאות ששינו את העולם פותחו על ידי סטודנטים?

מאת: , 8/11/2022
אולי לא ידעתם, אבל כמה מההמצאות המהפכניות ביותר בהיסטוריה החלו את דרכן בין כתלי מוסדות אקדמיים. הנה כמה פיתוחים של סטודנטים ששינו את העולם. לכתבה המלאה >>

5 טעויות שכל סטודנט עושה במהלך התואר - ואיך להתמודד איתן

מאת: , 18/10/2022
מהן הטעויות הכי נפוצות של סטודנטים בזמן הלימודים? למה הן קורות? ואיך אפשר להתמודד איתן וגם לקחת את התובנות האלה הלאה, לחיים שאחרי התואר? הכל על טעויות בזמן הלימודים. לכתבה המלאה >>

מה כדאי לדעת לפני תחילת שנה א`?

מאת: , 13/10/2022
התחלות חדשות הן תמיד מפחידות, והיום הראשון של שנה א' יכול להיות מלחיץ ומלא אי ודאות. עם קצת הכנה מראש, אפשר להגיע מוכנים וגם להצליח. הנה כמה דברים שכדאי לדעת לפני היום הראשון בקמפוס. לכתבה המלאה >>

סטודנטים מספרים איך זה ללמוד במכללת ספיר

מאת: , 16/11/2021
סטודנטים מספרים על המכללה האקדמית ספיר - מה הם באמת חושבים על התואר, הקמפוס, המרצים והאווירה אחרי השיעורים? לכתבה המלאה >>


לכל כתבות המגזין
כתבות אחרונות
עדכונים אחרונים באתר
חדשות ועדכונים
עכשיו בפורום
מלגות חדשות
ימים פתוחים